Naar het technasium

Technasium is er voor nieuwsgierige leerlingen met vwo-advies, havo of havo/vwo-advies. Je komt in aanraking met de zeven bèta-werelden.

Die gaan over bijvoorbeeld chemie, life science, natuurkunde en procestechniek. Denk aan het programmeren van een magnetron die op basis van een scancode zichzelf reguleert.

Het helpt als je een beetje van technische dingen houdt, maar op het technasium ben je niet bezig met sleutelen aan etsen of brommers. We hebben wel een werkplaats, waar je bijvoorbeeld een prototype kan maken, maar het echte werk doe je vooral toch met je hersenen. Creatief denken, oplossingen verzinnen. De leraar - je coach - helpt je daar natuurlijk bij, als het nodig is.

Van brugklas tot technasium-eindexamen

  • Je krijgt vijf of zes uur per week het vak Onderzoek & Ontwerpen (O&O). In die tijd doe je steeds nieuwe projecten, waarbij je allerlei oplossingen moet bedenken. Die projecten zijn echt: ze worden ingebracht (en beoordeeld) door opdrachtgevers van buiten de school. De ene keer werk je voor een ziekenhuis, dierenasiel of ontwerpbureau, de andere keer voor een architect of doe je onderzoek voor een peuterspeelzaal.
  • Als je iets bedacht of ontworpen hebt, hebben we een werkplaats met de meest moderne technieken zoals 3D-printer, lasersnijder en Computer Aided Design waar je een prototype kan maken. Er is ook een laboratorium waar je experimenten kan doen om iets te testen. Het échte werk doe je natuurlijk met je hersenen. Creatief denken, oplossingen verzinnen. De leraar - je coach - helpt je met interessante denkstrategieën en leert je hoe je een team kunt leiden. 
  • Op het technasium werk je aan je competenties. Dat doe je steeds in een team van vier. Je spreekt af wie wat doet, leert zo goed samenwerken en natuurlijk moet je jullie ideeën ook aan de opdrachtgevers presenteren. Twee keer per jaar presenteer je met je team tijdens de technasiumparade. Honderden mensen bewonderen die avond de maquettes, films en presentaties.
  • In je zesde jaar doe je een meesterproef: het praktijkexamen van je technasium-periode. Daarin komt alles samen wat je in de jaren ervoor geleerd hebt. Je zoekt daarvoor zelf een opdrachtgever en een project.

HAVO én VWO advies

Als je geen VWO advies hebt, maar wel graag technasium wilt doen, kan dat nu ook!

Er is vanaf het schooljaar 2020-2021 een speciale stroom voor leerlingen met een havo of havo/vwo advies, met een eigen werkplaats, spannende wedstrijden en super interessante opdrachten!

Vwo-diploma op zak

Na het technasium en met een vwo-diploma kun je qua studie alle kanten op, bijvoorbeeld je naar de universiteit.

Aanmelden voor het technasium